Bødre på lands, kunkurrenter til vands to brødre, én drøm

De er hinanden bedste sparringspartnere. På én og samme tid er de hinandens nærmeste konkurrenter. For Philip og Nikolaj startede karrieren som elitesportsudøvere i en tidlig alder, hvor brødrene begyndte at ro kajak i Hellerup Kajakklub. De blev hurtigt fanget af det stærke sammenhold samt konkurrenceelementet mellem kajakroerne i miljøet. Den professionelle karriere har nu Bagsværd Sø som omdrejningspunkt, og ambitionerne er høje. 

Nikolaj Bryde


19 år gammel

Ror kajak på 7. år  

Elitesportsudøver på 4. år  

Nikolaj har bl.a. vundet Olympic Hopes i 2019
og 2021 og opnået en 3. plads til EM i 2023 

Photo credit: Ilya Podpolnyy

Photo credit: Philip Bryde

Philip Bryde


20 år
gammel

Ror kajak på 9. år 

Elitesportsudøver på 8. år 

Philip er en del af landsholdet og
har bl.a. opnået en 13. plads ved Senior VM i 2021   

Det var Philips frisør, en ven af familien, der kickstartede Philips karriere, og tog ham med Øresund for første gang. Philip var bare 12 år, men han blev hurtigt bidt af sporten. Senere fulgte Nikolaj trop. Nikolaj var dog ikke helt overbevist, da han en kold og blæsende vinterdag, satte sig ned i kajakken med kurs mod de høje bølger. Derfor besluttede Nikolaj sig for at prøve kræfter med bl.a. fodbold, fægtning og boksning, men han måtte hurtigt kaste håndklædet i ringen. En varm sommerdag besluttede han sig for at give kajakken en ny chance og måtte erkende, at ingen af de andre sportsgrene kunne hamle op med lige netop dét. Således blev kajak brødrenes fælles passion 

I dag er kajaksporten blevet Nikolajs og Philips fuldtidsbeskæftigelse. De har hver 12-14 træningspas på en uge, fordelt over 6 dage. Et træningspas består af minimum én times roning, løb eller styrketræning. En typisk hverdag for Nikolaj og Philip består i at stå tidligt op, tage ud at træne på vandet, spise og restituere for derefter at styrketræne eller løbetræne og endnu en gang spise og restituere. Nogle dage gennemfører brødrene tilmed et tredje træningspas sidst på eftermiddagen. Søndage er fridage med ekstra fokus på restitution  

Særligt i højsæsonen, hvor både NM (Nordiske Mesterskaber), EM, VM og OL står på programmet, kan det være svært at finde tid til andet end at træne, spise og sove. Derfor kan det også nogle gange være svært at holde motivationen oppe: 

”For mig er det vigtigt at ses med nogle venner uden for sporten og gå ud og hygge sig eller drikke en øl en gang imellem. Man kan nemlig hurtigt blive så opslugt af træningen, at man brænder ud.” – Nikolaj Bryde.  

En af de afgørende faktorer for, at Philip og Nikolaj kan dyrke deres passion på fuldtid, er, at de har sponsorer som Innologic med på holdet: 

”Jeg må bare sige, at sponsoratet fra Innologic betyder nærmest alt. Det er en sport, hvor økonomi er noget, som alle kæmper rigtig meget med. Selvom jeg er på landsholdet, så betaler vi for de ture, vi er på. Så at få Innologic som sponsor gør det muligt for mig at gøre det på fuldtid. Det er helt afgørende, når man som jeg bruger de næste to år på at gøre alt, hvad man kan for det. Der er mange, som er nødt til at have et arbejde ved siden af for at have råd til at dyrke sporten. Det er en meget presset hverdag. Så har man ikke plads til andet end arbejde og kajak i sit liv. Så at få Innologic som sponsor betyder, at jeg kan ro kajak så seriøst, som jeg gør.” – Philip Bryde. 

Årsagen til, at Innologic er gået ind i et sponsorat af de to unge elitesportsudøvere, er også helt klar:  

”Innologic har valgt at indgå disse to sponsorater, fordi vores virksomhed deler værdier med de to unge elitesportsudøvere: Vi stræber efter altid at blive bedre og ligge i den absolutte top målt mod vores konkurrenter. Den kontinuerlige stræben kræver hårdt arbejde i hverdagen, men giver stor tilfredsstillelse når det hele går op i en højere enhed. Dertil kommer, at kajaksporten – ligesom vi – er en relativt lille nichepræget spiller blandt mange større spillere. For kajak-atleterne betyder det helt konkret, at der ikke er meget økonomisk støtte til udstyr, træningslejre, stævneophold og -gebyrer fra Kajakklubben, Dansk Kano- og Kajakforbund eller Team Danmark. Det er derfor absolut nødvendigt for kajak-atleter at have sponsorer for at kunne være med helt på toppen.” David Westergaard, CEO i Innologic.  

Photo credit: Philip Bryde

Når man spørger brødrene ind til, hvad der gør lige præcis kajakroning så fedt, er de hurtige til at svare de stærke sociale relationer og konkurrenceelementet; higen efter altid at ligge forrest i feltet. Netop de to elementer afspejler sig i deres forhold til hinanden:  

Der vil altid være konkurrence imellem os. Men vi vil samtidig det bedste for hinanden. Når vi er ude på vandet, og løbet skal til at gå i gang, så er det klart, så er vi ikke brødre, så er vi konkurrenter. Men så snart vi er færdige, så er vi brødre igen, og så siger vi ”godt løb” og snakker med hinanden om, hvordan det er gået.” – Nikolaj Bryde.  

Begge brødre er konkurrencemennesker og resultatorienterede. Én af de ting, der fylder allermest i brødrenes hoveder i denne sæson, er næste års OL i Paris. De drømmer begge om at kvalificere sig til OL, men vejen mod målet er lang. Derfor kan det hjælpe at sætte sig nogle delmål undervejs. Særligt Nikolaj reflekterer en del over det med at fejre de små succeser på vejen mod det helt store mål; OL2024.  

“For mig er OL-billedet meget stort. Jeg har svært ved at tage det ind, som om det er målet og drømmen, fordi det er meget stort, og jeg er godt selv klar over, at det er det største, der er. Jeg kan bedre lide at tage små mål ad gangen. Mit mål nu er Spring Regatta. Efter det kan det være World Cups, derefter NM eller Bagsværd Regatta og så EM og VM. Jeg foretrækker at tage det i små bidder i stedet for at have ét mål, som er så stort. Det kan smadre en fuldstændig, hvis det ender med, at man ikke klarer det godt. At komme til NM og World Cup er også stort. Det skal man hele tiden have i tankerne. Det handler om de små mål og bare det at komme igennem en træningsuge er et mål i sig selv.” – Nikolaj Bryde.

For Philip er det dog svært ikke at lade OL-drømmen fylde det hele. Det bliver også understreget, da han skal svare på, hvordan det er at dele sin største passion med sin bror:  

Det er megafedt. En ting er, at OL er min første og største drøm, men jeg har virkelig i de seneste år tænkt, at komme til OL med min bror ville være meget specielt. Så jeg tænker meget over, at jeg ikke bare vil til OL, men jeg vil til OL med min bror. Det er meget en drivende faktor, fordi at ro mod eller med sin bror er helt klart mere specielt end alt muligt andet.– Philip Bryde. 

Om OL-drømmen bliver til virkelighed for de to brødre i 2024, vil tiden vise. Men én ting er sikkert; de to brødre lever og ånder for sporten, og dét er dybt beundringsværdigt.