Stadig mange BI projekter eksekveres uden tilstrækkelig omtanke i forhold til kvalitet, udbytte og grundighed i forhold til forretningskrav og baseres ofte på antagelser omkring f.eks. test og acceptkriterier, der i bedste fald er ustrukturerede. Samtidig ser man ofte, at BI projekter godt nok eksekveres inden for rammerne – men de forankres ikke fyldestgørende i forretningen og IT. En klassisk udfordring, som ikke mindst understreges af kompleksiteten i BI løsningerne forretningsmæssigt og teknisk. BI og datawarehouse løsninger er jo typisk et område, hvor der anvendes en høj grad af customizing undervejs for at imødekomme komplekse forretningskrav, hvilket understreger vigtigheden af, at vi italesætter, hvilken kvalitet der leveres.
Prøv at tænk over det sidste BI projekt du var involveret i! Var I decideret inde og forventningsafstemme, hvilken kvalitet, der skulle leveres – både fra forretning og IT? Svaret vil nok ofte være ”Nej” eller, at man måske har gjort det men udelukkende implicit på baggrund af, hvordan man er blevet vant til at operere.
Det første skridt på vejen er altså at tage fat på kommunikationen og at turde italesætte ”kvalitet”. Med fare for, at nu bliver det hele stort, tungt og rigidt! Det skal det for alt i verden ikke blive. De fleste af vores kunder påskønner en vis form for fleksibilitet især fordi forretningskravene ofte er så komplekse og vanskelige at definere 100% i starten af projektet. Det handler i stedet om at italesætte de mest kritiske punkter fremfor at drukne projektet i administration.
Det næste skridt på vejen er at opsætte et realistisk kvalitetsmål for projektet, repræsenteret ved en tilpasset kvalitetstjekliste, der kan følge projektet fra start til slut. I mine øjne er tilpasningen helt central for at gøre kvalitetssikringen relevant og vedrørende. Jo mere præcist og dermed unikt kvalitetsmålene kan opstilles i forhold til det konkrete projekt, jo bedre, for ofte er det jo netop på kvaliteten, at man vælger at file, når bølgerne går højt og go-live potentielt er i fare. Så meget desto bedre grund til at holde et ekstra fokus på kvaliteten i løbet af projektet, for deadline og cost fokus kommer helt af sig selv!
Derfor er det vigtigt med en løbende opfølgning i løbet af projektet. Dette kan være nemmere sagt end gjort, og derfor anbefaler vi, at der på projektet udpeges en decideret Quality Manager rolle (som i sidste ende godt kan være sammenfaldende med en projektleder eller arkitektrolle). Alt for ofte ser vi, at når projektet er godkendt, så placeres ansvar primært med udgangspunkt i at komme i mål til tiden og indenfor budgettet. Derfor anbefaler vi, at der også udpeges et decideret ansvar for opfølgning på om selve leverancen er i orden.
Innologic har i samarbejde med SAP AG udviklet en kvalitetssikringsmetode specifikt til SAP BI projekter med dét for øje at fastholde kvalitetssikring i øjenhøjde med vores kunder. Kvalitetssikringssystemer såsom f.eks. ISO og standard ASAP er typisk ikke BI-specifikke nok til at kunne levere en detaljeret nok kvalitetsplan. Det ”aftalegrundlag” der skal ligge til grund for projektet er nødt til at tage højde for de specifikke forhold, der f.eks. eksisterer omkring udviklingsstandard, change management og funktionalitet. Innologic og SAP’s metode fokuserer på kvalitet der hvor det typisk gør mest ondt. Vores samlede erfaringer fra 250+ SAP BI projekter indgår således i udvælgelsen og prioriteringen af kvalitetskriterierne.
Ønsker du at høre mere om, hvordan Innologic sikrer kvalitet på vores projekter, så kontakt Innologic på + 45 31 63 41 00 eller contact@innologic.dk